top of page

Creatief met Biologie!

Creatief met Biologie heeft als doel om leerlingen op een speelse, actieve manier aan de gang te laten gaan met de biologie lesstof. Het boek bevat korte, bondige teksten, duidelijke illustraties en verschillende soorten creatieve opdrachten die voor een betere samenwerking tussen de hersenhelften van de leerling zorgen. Door het knippen, plakken, tekenen en inkleuren van de opdrachten wordt de informatieverwerking in de hersenen verbeterd en kan de leerling de lesstof beter verwerken en makkelijker onthouden. Elk onderwerp wordt ondersteund door gestructureerde instructievideo's zodat leerlingen zowel visueel als auditief aangesproken worden. Creatief met Biologie is geschreven voor leerlingen in de onderbouw (vmbo/havo/vwo) en de vmbo-bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Bij het schrijven van het boek is rekening gehouden met de eindexamentermen van het vmbo.

Teken je mee?

Wil je bestellen?

Je kunt Creatief met Biologie bestellen door te mailen naar info@biologiemetjoost.nl.

Bekijk het inkijkexemplaar

Hiernaast kun je de eerste bladzijden van het boek eens rustig bekijken. Wil je graag het gehele boek inzien? Mail dan naar info@biologiemetjoost.nl om toegang tot het digitale inkijkexemplaar te krijgen.

Waarom Creatief met Biologie?

In ons onderwijssysteem krijgt met name de linkerhersenhelft bij leerlingen de kans om goed te ontwikkelen. Deze hersenhelft wordt namelijk volop gebruikt bij het lezen, schrijven en rekenen. De rechter hersenhelft wordt echter een stuk minder gebruikt. Dat is zonde, want door de twee hersenhelften in balans te brengen werken ze beter samen. Het samenwerken van de hersenhelften zorgt ervoor dat het leren makkelijker gaat en leerlingen lesstof beter kunnen onthouden.

hersenen.png

Wist je dat...

je twee hersenhelften verbonden zijn door een zenuwbaan? Deze zenuwbaan stuurt informatie van de linker- naar de rechterhersenhelft en weer terug. Door beide hersenhelften in te zetten wordt de informatie veel effectiever verwerkt.

Hoe leren je hersenen?

Je hersenen bevatten 85 miljard zenuwcellen die bestaan uit een cellichaam met een celkern en meerdere uitlopers. Hersencellen hebben korte en lange uitlopers waarmee ze met andere hersencellen kunnen communiceren. Met de korte uitlopers, de dendrieten, ontvangt een hersencel signalen van andere hersencellen. De lange uitlopers, de axonen, versturen signalen naar andere cellen. Door de uitlopers vormen de hersencellen een netwerk, via welk ze met elkaar communiceren. Hersencellen zijn verbonden met cellen uit hetzelfde hersengebied maar ook met cellen uit andere hersengebieden. Hersengebieden kunnen door deze verbindingen informatie met elkaar uitwisselen.

 

Kennis wordt opgeslagen in netwerken van zenuwcellen. Leren is eigenlijk het organiseren en reorganiseren van dit netwerk in de hersenen. Bij het leren van iets nieuws, worden er nieuwe verbindingen gemaakt. Bij herhalen, voelen of doen maken de hersencellen zelfs meer dendrieten aan. Het netwerk wordt steviger en groter en de informatieoverdracht wordt sneller. Hoe sneller de samenwerking van de hersencellen in het netwerk, hoe sneller je iets onthoud of kunt beredeneren.

​

​

​


 

Leerproblemen en moeite met leren zijn nauw verwant aan de samenwerking van de hersenhelften. Als de linker- en rechterhersenhelft niet goed samenwerken, kan het brein niet als een geheel functioneren. Een leerling wordt door de zwakkere hersenhelft belemmert in zijn ontwikkeling. Door de samenwerking tussen beide hersenhelften te stimuleren, kunnen de hersenen beter als één geheel functioneren. Door alle verschillende opdrachten zet Creatief met biologie meerdere hersengebieden tegelijk aan het werk. De samenwerking tussen de hersenhelften wordt hierdoor gestimuleerd en verbeterd.

Maar.. hoe zit dat dan bij leerproblemen?

Scherm­afbeelding 2023-05-26 om 15.29.09.jpg

Gebruik Creatief met Biologie en help de natuur!

Bossen zijn van onschatbare waarde voor ons ecosysteem en de gezondheid van onze planeet. Ze fungeren als natuurlijke klimaatregelaars, bevorderen de biodiversiteit en spelen een cruciale rol bij het behoud van kostbare natuurlijke hulpbronnen. Door koolstofdioxide op te nemen en zuurstof af te geven, helpen bossen de opwarming van de aarde te verminderen en dragen ze bij aan het behoud van een leefbaar klimaat.

​

Biologie met Joost is een trotse partner van Trees for All, een stichting die hard werkt aan het herstellen van natuur, het tegengaan van ontbossing en het behoud van biodiversiteit. Door Creatief met Biologie te gebruiken, help je dus ook de natuur! 

Goed bezig!

bottom of page